Härliga, klassiska högtalare!

Ja, det där med ljud är ju definitivt ett kapitel för sig. En del lägger ned massor med pengar på en ljudanläggning som ska låta bra och vissa bryr sig inte särskilt mycket – de köper helt enkelt en enklare pryl som kombinerar högtalare och dockning för en iPhone eller någon annan telefon. Jag kräver dock mycket mer av min musikanläggning. Jag minns förr, på 80-talet, då många skaffade sig en komplett stereo med allt-i-ett. Här hade man alltså skivspelare (ja, för vinylskivor!), kassettbandspelare (jovisst, detta var som sagt ett tag sen…), i vissa fall CD-spelare samt radio. Denna kopplades till några halvdana högtalare utan bastryck. Nu generaliserar jag kanske, men detta är vad jag minns av dessa anläggningar.

sp1-2r2-cherry-front_N_93526_1Vad hade då jag istället? Jag satsade på att köpa separata enheter; kassettdäck, förstärkare (receiver), samt CD-spelare. Allt detta kopplades sedan till ett väl utvalt högtalarpar. Resultatet? Mycket bättre ljud, förstås. Jag var inte sen att påpeka skillnaden i ljudkvalitet för mina vänner. Vissa hörde att det var bättre ljud och andra…ja, de hörde ingen skillnad – eller brydde sig inte. Nåja, tråkigt för dem.

Men, saken är den att jag fortfarande har kvar samma högtalare som jag hade då. Varför? De är mycket bättre än motsvarande modeller som finns idag, helt enkelt. Jag är stolt ägare av ett par JBL som säkert är ca 30 år gamla. Amerikanska högtalare när de är som bäst! De har både en kraftfull bas och ett varmt ljud överlag. Högtalarna är utrustade med baselement och diskant. Jag är mycket rädd om dem och det är säkert därför de har stått sig så bra genom åren. Faktum är att jag konade om dem för några månader sen, det vill säga bytte ut gummikanten som finns runt baselementen. Dessa hade vittrat sönder, vilket de gör efter ett visst antal år av användning. Nu låter de bättre än någonsin och jag kommer aldrig att göra mig av med dem!