Högtalare för rätt syfte

“Ju mer desto bättre” är ett gammalt ordspråk som stämmer ganska bra in på köp av högtalare. Ju högre effekten är, det mått som mäts i Watt (W), desto mer volym får du ut. Och, ofta leder detta också till bättre ljud – samma volym, eller rättare sagt producerad ljudtrycksnivå med en högtalare med högre effekt, ger ofta bättre ljud. Det handlar också om ett annat samband – ju större desto bättre. Om högtalarelementen är större blir ofta ljudet bättre.

0994810005_merch_frt_001_nrDet är förstås inte det enda viktiga, i sådant fall skulle inte folk betala flera tiotusentals kronor för ett par bättre högtalare med samma effekt i watt. Watt betyder inte alltid att all effekt går ut i starkare ljud, utan står för hur mycket det drar i “peak”nivå, en nivå som i verkligheten aldrig används. Effekt i RMS är ett värde som ger mer realistisk information om effekt. Det som många tillverkare jobbar med är att få ut så bra ljud ur en så liten högtalare som möjligt. Det allra viktigaste för styrkan och ljudkvaliteten är trots allt hur högtalarna är byggda.

Ska du köpa bärbara högtalare är effekten en aspekt, samt känslighet och frekvensåtergivning. En annan aspekt är också batteriets kapacitet och hur mycket det drar. Om det står hur många mAh batteriet är på och hur många mA högtalaren behöver, kan man dela dessa värden och få ut beräknad batteritid. Men, räkna med att värdet på ett batteri inte riktigt motsvarar det som står på batteriet. Detta gäller framför allt alkaliska batterier där en relativt stor del av kapaciteten inte kan användas, till skillnad från laddningsbara. Tillverkarens specifikationer och recensioner på internet är enklaste sättet att få reda på batteritid.

Den bärbara högtalaren är också bra om den kan laddas från andra enheter än bara nätet, det vill säga att den kan laddas med en tillräckligt låg spänning för att kunna laddas från exempelvis en powerbank. På detta sätt kan du njuta av musik under lång tid.