Rätt koppling till högtalaren

En detalj som är viktig när det gäller att välja hörlurar, förstärkare och högtalare, men som inte alla tänker på innan, är vilka ingångar som högtalaren har. Nuförtiden har detta blivit ännu mer viktigt och föremål för mer tankeverksamhet, då det även finns trådlösa “ingångar” som wifi och bluetooth.

84835En vanlig ingång är en 3,5 mm så kallad teleplugg. Denna kontakt är standard på de flesta datorer och musikspelare nuförtiden. Förr i tiden, men också idag på många förstärkare, var det ofta en större ingång (6 mm) och har du en sådan är det lätt med en liten adapter att ändra från litet till stort format. Gamla hörlurar kan ha stor plugg på 6 mm och fungerar inte på mobiler, men dessa gamla hörlurar är inte vanliga att se idag.

En annan ingång är RCA, som består av två pluggar (för vänster och höger kanal), ofta en vit och en röd plugg. Dessa används mycket för högtalare, mixerbord för till exempel DJ:s, tv-apparater, m.m. De kan med en kabel ersättas av en 3.5 millimeters teleplugg (vanlig hörlur) så om bara det ena eller det andra finns är det ok.

USB används för att du ska kunna stoppa in ett USB-minne och spela upp från denna. Har du stora musiksamlingar på USB och vill lätt kunna spela upp från dem, eller ha telefonen fri för annat är det bra om det finns detta på högtalaren.

När det kommer till trådlösa tekniker finns det tekniker som Bluetooth och Chromecast. Bluetooth är inbakat i många produkter nuförtiden så att du inte behöver köpa en extra adapter för att koppla in. Chromecast, som går via Wifi, är inte så vanligt som inbyggt system att ta emot streamad musik, men om det är något du använder mycket finns det ett antal högtalare med detta inbyggt och det kan vara värt att satsa på.