Spela gitarr genom datorn

Traditionellt sett behöver elgitarristen en gitarrförstärkare för att överhuvudtaget få något ljud ur sin gitarr. Mellan gitarr och förstärkare behövdes oftast också en rad olika effektenheter, för att komplettera det ljud som kom ur förstärkaren. Visst, detta behövs fortfarande i replokalen och på konserten. Men när man som gitarrist vill sitta hemma och öva, måste man då ha en gitarrförstärkare? Svaret är nej. Nuförtiden finns det andra och faktiskt smidigare sätt att musicera hemma på kammaren, i form av en pryl som ansluts mellan gitarren och datorn. Denna tekniska pryl ansluts, på vanligt sätt, i en ledig USB-port. Man installerar en programvara och sedan är det dags att köra igång.

h903JAML-o_Mac_GuitarDet smidiga med detta är dessutom att man inte behöver ha en massa extra effektenheter, eftersom dessa redan finns inbyggda i programvaran. Här kan man leka runt med en mängd olika ljud och inställningar. Det finns också förinställt vissa ljud, för att simulera en speciell modell av gitarrförstärkare eller effektpedal. Vill du ha samma ljud som gitarristen i Metallica, finns detta med stor sannolikhet. Ofta finns också extra inställningar att ladda ned. Om du så önskar, går det naturligtvis också att mixtra med diverse inställningar på egen hand, för att skapa det ljud du vill använda.

Det fina med den här tekniken är också att du har möjlighet att spela in dig själv när du spelar, om du exempelvis vill fånga det där coola riffet innan du glömmer bort det. Här har du också möjlighet till olika bakgrundskomp från olika musikstilar som du kan spela och öva till. Det är en mycket bra funktion när du exempelvis övar dig på solospel och skalor.

Ljudkvaliteten är riktigt bra från dessa enheter. Dock krävs det förstås att du har bra högtalare kopplade till datorn, annars riskerar ljudet att låta lite platt och tråkigt.