Välj rätt receiver

Att lyssna på musik är njutning för både kropp och själ, detta råder det ingen tvekan om. Av precis den anledningen bör man som ljudintresserad alltid satsa på en bra musikanläggning, där man till fullo vill utnyttja musikens fulla potential. Dåligt ljud irriterar bara och är man uppretad över något tar ju detta tyvärr överhanden och lämnar en ganska blek musikupplevelse som resultat. Nej, det får inte hända. Men det är aldrig försent att välja nytt. Vad ska du då satsa på när du vill skaffa en bra musikanläggning och vad börjar du med? Börja där ljudet kanaliseras, det vill säga med en receiver.

b77557ca3e70355e6e3c79189fd5cb68Receivern är som en hubb i musikanläggningen. Hit kopplas alla prylar som mediaspelare, CD-spelare, DVD/Bluray-spelare – ja, allt som har en källa med ljud som du vill använda. Oavsett om du enbart tänkt lyssna på musik eller dessutom är ute efter ett häftigt bioljud, finns det många olika receivers på marknaden att välja bland för att tillgodose alla behov. Botanisera bland de produkter som finns och välj ut en modell utifrån vilka funktioner du behöver.

Receivern fungerar förstås också som en radiomottagare som du kopplar en AM och FM-antenn till. De nyare modellerna har också stöd för internetradio, vilket kräver att receivern kopplas till din router – antingen via nätverkskabel eller WIFI, för de enheter som stöder detta. Genom internetradion har du tillgång till tusentals radiokanaler som är uppdelade efter genre eller ursprungsland.

Många receivers är också utrustade med inbyggd bluetooth. Det innebär att du kan spela upp musik som ligger på exempelvis din mobiltelefon, surfplatta eller någon annan enhet som kan använda just bluetooth. Du kan här på ett smidigt sätt använda Spotify på din mobiltelefon och spela upp ljudet i receivern. Ofta finns också tekniken att via HDMI-anslutning koppla receivern till din TV, så att du på skärmen kan komma åt inställningar, radiokanaler, spellistor och annat.